Energizers
Waar kun je meer energie uit halen?
Op deze pagina vind je allerlei praktische, leuke tips om meer energie te halen uit je dag. Ik zal dit regelmatig aanvullen, zodat er steeds iets van jouw gading bij zit.
Voeding, beweging, ontspanning, mindset, alles kan je energie geven of juist opslurpen.
De energiegevers, die deel ik met je.
Vragen over deze energizers, app / mail of bel gerust!
Boerenkoolpesto
Dit is zo makkelijk, je hoeft niet precies de grammen aan te houden, als je een beetje meer of minder boerenkool gebruikt of de andere ingredienten niet te serieus neemt qua aantal / gewicht / soort. Kies bijv. dat restje kaas wat je nog hebt liggen, hoeft echt niet alleen met Parmezaanse kaas. Mooi voor de restverwerking.
Ingrediënten
- boerenkool, ca. 100 gram.
- 1 teentje knoflook
- 60 gram pijnboompitten
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 200 ml olijfolie
- citroensap
- zout
- peper
Bereiding
Alles bij elkaar in een maatbeker of doe het in je blender of keukenmachine. In een maatbeker kun je je staafmixer gebruiken. Wanneer het te dik naar je zin is, voeg gerust een beetje water toe. Of extra olijfolie / citroensap. Lekker proeven!
Onrust? Zin in iets lekkers of voel je je gespannen?
Deze oefening kan je helpen spanning kwijt te raken in een paar minuten.
Werkt ook wanneer je bijvoorbeeld opeens enorme snaaitrek krijgt en je wilt gaan snoepen, maar er niet aan toe wilt geven.
Wat kun je doen?
Ga met 2 voeten stevig op de grond staan.
Haal een diep adem in, 4 tellen en adem uit in 6 tellen.
Doe dit 3 x.
Ga vervolgens (ca.) 150 x springen op je plek.
Ben je daarmee klaar? Doe je ogen dicht, als je je goed voelt tenminste, en voel even na wat dit met je deed. Rust in je hoofd, tintelingen in je lijf of misschien wat duizelig?
Haal nog een paar keer goed adem zoals je startte en open je ogen.
Voel je verschil?
Pompoensoep van Ottolenghi
Veel mensen houden niet van pompoen, laat staan van pompoensoep. Toch is dit een variant van Yotam Ottolenghi die ik meermaals heb gemaakt (met kleine aanpassing van originele recept) en die wel heel goed in de smaak valt. Supermakkelijk en een lekker volkorenbroodje erbij eventueel en je hebt een gezonde, voedende herfstmaaltijd. Enjoy!
Ingrediënten – soep voor 4-6 personen
- Olijfolie (mild)
- 2 uien, in parten snijden
- 1 dikke pompoen (fles- of hokkaidopompoen) – ca. 1 kg, geschild en in stukjes gesneden, mag grof
- 1 liter groentebouillon (doe je meer, krijg je een dunnere soep, ook lekker, maar vul het aan met meer smaakmakers zoals hieronder)
- 2 eetlepels rozenharissa (soort Arabische sambal)
- 1 sinaasappel, in partjes gesneden
- 180 gram crème fraîche – komt niet zo precies hoor
- zout en en peper naar smaak.
Bereiding
Verhit de oven tot 170 graden.
Doe de uienpartjes, pompoenstukken in een ovenschaal. Sprenkel met olijfolie en zout en paper en mix door elkaar.
25 minuten in de oven.
Maak bouillon (bouillonblokjes of zelfgemaakt) en doe daarin alle andere ingrediënten. Laat koken.
Doe de groenten uit de ovenschaal erbij en kook zachtjes door voor ca. 5 minuten.
Pureer de soep en de crème fraîche kun je vervolgens toevoegen en meepureren. Jammie!
Te lang gezeten?
Wanneer je de hele dag zit tijdens je werk, heeft je lijf behoefte om af en toe in beweging te komen.
Vaak zeggen mensen dan dat ze geen tijd hebben om tussendoor even iets te gaan doen aan beweging.
Maar wat als het nou geen tijd en eigenlijk haast geen moeite kost en het je toch weer even nieuwe energie oplevert? Want bewegen = energie.
Ingrediënten
- Jezelf
- Je stoel, een bankje, een muurtje, een boomstronk..
- 2 – 10 minuten (zo lang je zin hebt)
Bereiding
Ga staan en ga weer zitten zonder je handen te gebruiken.
Je zult merken dat het moeilijk is om dit zonder handen te blijven doen, dat betekent dat het je moeite kost en dat betekent dat je je lijf activeert!
Dit kan zelfs als je aan het bellen bent.
Pastinaakhummus
Pastinaak, een onderschatte groente. Deze wortelsoort is echt een herfstgroente. Wanneer je hummus wilt maken met meer groenten erin, kun je dit recept maken.
Ingrediënten
- 80 gram gedroogde kikkererwten (wanneer je uit glas koopt, kun je de eerste stap straks overslaan, maar zelf koken is wel echt heel lekker).
- 1 pastinaak (geschild en in plakjes gesneden)
- 1 citroen of citroensap naar smaak
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel komijn
- zout en peper
- olijfolie
Bereiding
Laat de kikkererwten in een kom met ruim water een nacht weken. Giet dan af en kook in ruim water de kikkererwten 1,5 uur, in elk geval tot ze echt gaar zijn. Giet ze af, maar bewaar wat vocht.
Verhit de oven op 200 graden.
Vul een ovenschaal met de pastinaak en besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Rooster ca. 15 minuten tot het zacht is.
Voeg vervolgens alle ingrediënten samen (met de warme kikkererwten) in een keukenmachine of met de staafmixer en zorg dat het een zachte crème wordt. Kan best even duren.
Proef of het goed op smaak is en voeg zout en peper toe.
Is het klaar, doe je het in een glazen bakje, olijfolie erover en dan kun je er zeker een weekje van smullen!