Gezond Werken
Uitval door stress?
Steeds meer medewerkers worstelen met stress en overbelasting, wat uiteindelijk kan leiden tot langdurige uitval door een burnout.
Als HR-professional of leidinggevende is het essentieel om de signalen van overbelasting tijdig te herkennen om een burnout te voorkomen.
Maar hoe zorg je voor de juiste ondersteuning en creëer je een werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen?
Hoe herken je de signalen van een burnout?
Als leidinggevende merk je misschien dat een medewerker vermoeid oogt, zich vaker ziek meldt of moeite heeft met concentreren. Deze signalen kunnen wijzen op overbelasting of het begin van een burnout.
Symptomen zoals aanhoudende vermoeidheid, een kort lontje en terugtrekken uit sociale situaties zijn vaak tekenen dat iemand op zijn of haar tandvlees loopt.
Iemand op het werk kan ook het gevoel krijgen dat ze de controle over hun leven verliest, zowel op het werk als thuis.
Als simpele taken, zoals het helpen met huiswerk of huishoudelijke klussen, voelen als enorme opgaven, kunnen gevoelens van schuld en frustratie toenemen.
Het gevoel hebben van tekortschieten als ouder, partner of vriend(in), wat iemands welzijn en vitaliteit verder onder druk zet.
Hoe kun je een burn-out of uitval door stress voorkomen?
Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen wanneer je merkt dat iemand in je team worstelt.
Hier zijn enkele manieren om uitval door stress en burnout te voorkomen:
Stel duidelijke grenzen
Zorg ervoor dat medewerkers werk en privé kunnen scheiden. Geef (als leidinggevende) zelf het goede voorbeeld door duidelijke grenzen te stellen en moedig hen aan om hetzelfde te doen. Dit helpt hen om na werktijd echt los te laten en op te laden.Plan regelmatig check-ins
Creëer een open communicatiestructuur met je teamleden. Vraag regelmatig naar hun welzijn, zowel op het werk als thuis. Door vroegtijdig te checken, kun je signalen van overbelasting snel oppikken.Bied flexibele oplossingen aan
Kleine aanpassingen, zoals flexibele werktijden of de mogelijkheid om vanuit huis te werken, kunnen al een groot verschil maken. Geef medewerkers de ruimte om hun werkdag in te richten op een manier die voor hen werkt.Stimuleer rust en herstel
Moedig medewerkers aan om regelmatig (adem)pauzes te nemen (lunchwandelingen organiseren kan bijvoorbeeld) en op tijd vakantiedagen op te nemen. Herinner hen eraan dat voldoende rust essentieel is voor hun welzijn en prestaties op de lange termijn.
Wat als je niets doet?
Als er geen actie wordt ondernomen, blijven medewerkers vastzitten in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en stress.
Hun productiviteit zal dalen en het risico op langdurige uitval door een burnout zal toenemen.
De verbinding met zichzelf, of met hun gezin kan vervagen, ze trekken zich steeds verder terug uit sociale kringen, en zelfs simpele dagelijkse taken, zoals boodschappen doen, kunnen als overweldigend aanvoelen.
Zonder interventie kan dit uiteindelijk leiden tot volledige uitval, waarbij het herstelproces veel langer en zwaarder wordt.
Als HR-professional of leidinggevende heb je de kans om dit te voorkomen door vroegtijdig in te grijpen en passende ondersteuning te bieden.
"Take care of your employees & they will take care of your business". Richard Branson
Actie ondernemen?
Wil je als HR-professional of leidinggevende meer weten over hoe je effectief kunt omgaan met stress en het voorkomen van burnout bij je medewerkers?
Of wil je zelf betere ondersteuning bieden aan je team?
Ik bied verschillende diensten aan, waaronder:
- Coachtrajecten voor individuele medewerkers:
Ondersteuning op maat om uitval te voorkomen en medewerkers te helpen herstellen van stress en overbelasting.
- Workshops voor leidinggevenden: Herken stress op de werkvloer:
Leer hoe je de signalen van stress en burnout herkent en hoe je vroegtijdig kunt ingrijpen.
- Workshops voor medewerkers: Stress en je ademhaling:
Praktische tools en technieken om stress te beheersen en meer balans te vinden door ademhalingstechnieken, die je tijdens het werk of daar buiten heel goed kunt toepassen.
Neem contact met me op om te bespreken welke ondersteuning het beste past voor jouw team!
Over Djieuwke Rosink
Als vitaliteitscoach wil ik organisaties helpen bij het creëren van een gezonde en energieke werkomgeving. Dit doe ik door middel van workshops en trainingen op het gebied van stressmanagement, voeding, beweging en mindfulness. Mijn doel is om organisaties te ondersteunen met professionelehulp en burnoutcoaching om zo medewerkers in balans te houden en uitval te voorkomen.
Een vitalere organisatie
Door te investeren in de preventie van verzuim en het stimuleren van een positieve werksfeer, kan een organisatie niet alleen kosten besparen op verzuim, maar ook de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers verhogen. Het bieden van professionelehulp en vroegtijdige burnoutcoaching zorgt voor een win-win situatie: medewerkers voelen zich gesteund en presteren beter, terwijl de organisatie optimaal kan functioneren.
Dit leidt tot een hogere mate van welzijn en vitaliteit, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Medewerkers die zich gesteund voelen door burnoutcoaching zijn in staat om beter te presteren, meer voldoening uit hun werk te halen, en op een positieve manier bij te dragen aan de organisatie.
Mijn achtergrond
Voor mijn afstudeeropdracht, zo’n 30 jaar geleden, koos ik voor het thema ‘verzuimreductie en -preventie’. Destijds een onderbelicht onderwerp in de hotelwereld, waar ik toen werkzaam was. Het onderwerp lag me toen al aan het hart: hoe kun je beter voor je medewerkers zorgen, zodat er minder uitval is en de werksfeer verbetert?
Deze passie voor verzuimpreventie en mijn ervaring als leidinggevende en bemiddelaar zet ik nu in om organisaties en individuen te helpen met professionelehulp en burnoutcoaching. Of het nu gaat om het coachen van medewerkers, het geven van workshops, of het ondersteunen van leidinggevenden, ik bied concrete oplossingen om uitval te voorkomen en het welzijn te vergroten.
Sfeerkracht
Kortom, als vitaliteitscoach geloof ik sterk in het creëren van meer sfeerkracht binnen organisaties. Dit is een essentiële factor voor het bevorderen van gezondheid, welzijn en prestaties van medewerkers. Door te investeren in een positieve sfeer en te kiezen voor professionelehulp en burnoutcoaching, leg je als organisatie de basis voor succes.
Wanneer deelnemers terugkijken op de workshop stress & ademhaling van Djieuwke, voelen ze zich geïnspireerd en zeggen ze dat ze nu beter weten hoe ze met stress of werkdruk kunnen omgaan. Djieuwke weet niet alleen veel over stress en hoe je het kunt verminderen, maar haar combinatie van expertise en humor maakt de workshop leuk én waardevol.
Deelnemers waarderen vooral hoe stress op een luchtige manier bespreekbaar werd gemaakt, zonder de ernst van het onderwerp uit het oog te verliezen. Tijdens de interactieve sessies kregen ze de ruimte om hun eigen ervaringen met werkstress en dagelijkse spanning te delen, en voelden ze zich gehoord en begrepen.
De inzichten en tools die ze hebben opgedaan tijdens de workshop hebben direct praktische waarde, vooral voor het verminderen van stress en werkdruk in werk en privé. De deelnemers geven aan dat ze zich gemotiveerd voelen om de geleerde vaardigheden in hun dagelijks leven toe te passen, en velen noemden de workshop professioneel, betrokken en inspirerend.
Al met al kijken de deelnemers positief terug op de workshop stress en ademhaling en raden ze Djieuwke zeker aan voor iedereen die beter wil leren omgaan met stress.
Elke coachinterventie brengt verandering met zich mee, hoe klein het ook begint. Als het smeult, is er vuur.
Praktisch
Laten we bespreken hoe we samen meer vitaliteit in jullie organisatie kunnen laten groeien. Ik heb als doel om jullie prioriteiten en doelstellingen te begrijpen, zodat ik op maat gemaakte oplossingen kan bieden om effectieve resultaten te garanderen. Eerlijke en open communicatie is de sleutel tot mijn succes. Deel met mij wat je hoopt te bereiken, dan ga ik met toewijding en enthousiasme aan de slag!