Bruin vet kweken voor meer energie
Maar wat is dat en hoe doe je dat?
Je lichaam heeft bruin en wit vetweefsel. En je vet is ook je vriend, want vet in je lijf heeft veel functies. Vet is namelijk een orgaan. Echter wanneer dit orgaan te groot wordt, wordt het giftig voor je lijf en kan het de functie die het heeft niet meer goed uitvoeren en zul je dit met een gezondere leefstijl moeten verbeteren.
Je vet produceert allerlei belangrijke hormonen voor je lichaam. Die hormonen bepalen hoe goed jij in je vel zit qua energie en qua gezondheid.
Het bruine vet wordt gezien als het gezondere vet omdat het de energie die je binnenkrijgt uit voeding omzet in warmte. Dit vet is dus nodig om de lichaamstemperatuur in het lichaam te reguleren. Mensen die kouwelijk zijn en vaak koude handen en tenen hebben, hebben te weinig bruin vet in hun lichaam. Ook, en soms zelfs vaker, hebben mensen met overgewicht minder bruin vet in hun lichaam en hebben het daardoor ook vaker koud of zijn rillerig.
Van bruin vet heb je maar een paar ons in je lijf. Dit bruine vet zit voornamelijk rondom je wervelkolom, rond je nieren en bij je halsslagaders (nek, hals).
Het witte vet daarentegen zet de energie niet om, maar slaat energie op. Dit is heel nuttig omdat in mindere tijden je dan een voorraadje energie hebt. Echter, wij in de westerse wereld hebben die mindere tijden niet meer en alles wat we zien gaan we eten. Bijna gedachteloos.
Dit maakt dat de helft van onze Nederlandse bevolking teveel vet heeft en daarmee een groot ongezond orgaan wat zorgt voor laaggradige ontstekingen. Deze heb je niet gelijk door, maar beginnen met bijvoorbeeld vermoeidheid, een wollig gevoel in je hoofd, hoofdpijnen, reumatische aandoeningen, heftigere hormonale schommelingen, hoge bloeddruk of insuline resistentie.
Ook mensen die geen overgewicht hebben, kunnen teveel wit vet hebben. Je ziet het dan niet, maar het zit om de organen heen en dat maakt het net zo gevaarlijk. Dat zorgt ook voor veel laaggradige ontstekingen in je lijf en dan weten mensen niet wat eraan mankeert of waar die vage klachten vandaan komen.
Wanneer je meer bruin vet hebt, of het meer activeert, zul je merken dat je het witte vet ook beter gaat verbranden.
Het bruine vet kan dus helpen met afvallen, met minder gezondheidsklachten, dus je krijgt meer energie.
Maar hoe doe je dat nu?
Een gezondere leefstijl, zoveel is duidelijk en wat is dan gezonder? Dit is wat verbetering oplevert:
- Gezonde voeding: goede verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten en daarin de juiste keuzes maken. Keuzes in voeding maak je voor de lange termijn. Je eet nu iets om in de toekomst fitter te zijn of je eet iets om in de toekomst (nog) ongezonder te worden.
- Af en toe niet eten. Je hoeft je verbrander niet de hele dag aan te laten staan. Dit is weleens verkondigd, dat je je vuurtje aan moet houden. Onzin. Dat hoeft helemaal niet en is juist erg ongezond! Je houdt je bloedsuikerspiegel daarmee alleen maar in hoge pieken en dat is kei ongezond, want daarmee maak je het je lichaam heel makkelijk om insuline resistent te worden, waarmee het pad naar diabetes type 2 snel wordt gelegd. Gewoon 3 tot max. 4 x per dag eten is echt meer dan genoeg. Wij zijn gemaakt om 2 x per dag te eten, dus als je dat doet is het nog beter.
- Beweging / sport. Cardio als krachtoefeningen maken dat je meer vet verbrandt, omdat je spieren de glucose verbranden en die kan dan niet worden omgezet naar vet. Teveel glucose in je bloed zorgt namelijk voor vetopslag. Dus minder glucose, minder vet. Heel makkelijk, als je meer eet dan je verbruikt, sla je vet op voor mindere tijden. Maar als die mindere tijden niet komen, ontwikkel je meer wit vet.
- Biotritme. Regelmaat in je dag en nacht. Een verstoord slaappatroon helpt je niet om een gezond eetpatroon te volgen. Je hongerhormoon wordt verhoogd wanneer je minder goed hebt geslagen en je verzadigingshormoon gaat omlaag als je slaap niet voldoende is.
- Koude prikkels. Kou zorgt voor meer bruin vet activatie. Dus wanneer je meer in aanraking komt met kou, zul je meer bruin vet gaan aanmaken en daarmee meer wit vet gaan verbranden. Want denk maar eens in: wanneer je het koud hebt, doet je lijf er alles aan om het weer warm te krijgen. Je gaat wiebelen of friemelen met je handen of juist onder een deken zitten, een trui aan doen of onder een warme douche. Het voelt heel oncomfortabel als je het koud hebt en daarom zeggen je hersenen: warm worden! Warm worden betekent verbranden van vet, dus dat gaat je lijf dan doen. Wanneer je het altijd warm hebt, heeft je lijf die behoefte niet.
Welke koude prikkels kun je gaan geven aan je lijf?
- Op blote voeten naar buiten (ook als het geen 30 graden is).
- Je hand in een ijsbadje doen voor een paar minuten en dan zwaaien van hoog naar laag om weer warm te laten worden.
- In een ijsbad gaan met de juiste ademtechnieken (denk aan Wim Hof, de Iceman).
- Sauna en dan koud afdouchen.
- Dagelijks koud afdouchen voor een paar minuten.
Maar is dat nu niet verschrikkelijk? Nou nee, het is heerlijk.. ! Dat duurde wel even voordat ik dat zou zeggen. De eerste keren was het een enorme drempel die ik steeds over moest om onder de koude stralen te stappen, brrr. Maar zo langzaam aan (1 maand ongeveer) ben ik er aan gewend geraakt en nu doe ik het eigenlijk al een jaar en elke dag in de ochtend.
Wel is het verstandig de duur op te bouwen. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten. Let wel goed op je ademhaling. Je bent vaak geneigd om te verkrampen en daardoor je adem in te houden. Probeer goed te blijven ademhalen, ook al voelt dit onnatuurlijk. En onthoud; hoe groter de weerstand van je lichaam, hoe groter de positieve effecten! Heb je hartproblemen, dan vraag dan eerst je huisarts om advies.
Koude prikkels zijn nog voor veel meer dingen heel goed:
1. Stress vermindering
Dit komt omdat een koude douche de afgifte van endorfine stimuleert. Endorfine is een stofje in ons lichaam dat werkt als een natuurlijke ‘feel good drug’, ofwel het zorgt voor aangename gevoelens. Ten eerste heeft endorfine een direct remmende werking op onze stresshormonen. Ten tweede reguleert endorfine op haar beurt weer de afgifte van serotonine en dopamine , die ook wel de gelukshormonen genoemd worden. Ook dit zijn hormonen die onder andere invloed hebben op onze stemming, zelfvertrouwen, geheugen, seksuele activiteit en eetlust.
2. Depressie
Een koude douche kan een positieve bijdrage leveren aan de behandeling van een depressie. Bij mensen die lijden aan een depressie is sprake van een verstoorde huishouding van de hierboven genoemde gelukshormonen. Een koude douche kan bijdragen aan het herstel van de balans van deze hormonen. Ook bevindt zich in onze huid een grote hoeveelheid aan koude-receptoren. Wanneer deze receptoren worden blootgesteld aan koud water vindt er een overweldigende uitstoot aan zenuwimpulsen plaats vanuit de zenuwuiteinden in de huid naar de hersenen, wat opnieuw een positieve werking heeft op onze hersenen.
3. Sneller herstel na het sporten
Als gevolg van de kou spannen de spieren van je bloedvaten aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen. Hierdoor neemt de bloeddruk toe, pompt het hart krachtiger en neemt de doorbloeding in je spieren toe. Als gevolg hiervan kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd en zuurstof en voedingsstoffen sneller in de vermoeide spierweefsels worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich beter kan herstellen. Wanneer je net gesport hebt, is het vaak beter om je spieren te verwarmen met een warme douche, zeker net voordat je lekker gaat slapen. Maak er dan ook een wisseldouche van. Eerst lekker warm, dan koud, sluit af met warm. In de zomer hoeft dat niet, maar in de winter is dat wel fijner om te gaan slapen.
4. Ontstekingsremmend
Zoals eerder gezegd, krijg je bij teveel wit vet meer laaggradige ontstekingen in je lijf. Bij een ontsteking denk je misschien aan een rode, gezwollen en pijnlijke plek aan de oppervlakte van de huid maar er bestaan ook zogeheten laaggradige ontstekingen. Dit zijn sluimerende ontstekingen in het lichaam die je gezondheid en weerstand aantasten. Deze kunnen zich overal in het lichaam bevinden. Op dit moment zijn laaggradige ontstekingen een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van welvaartsziekten (bijv. ADHD, PDS, glutenintolerantie, diabetes type 2, burn-outklachten etc.).
5. Gewichtsverlies
Zie het eerste deel over de werking van je vetorgaan. Denk niet aan wonderen, maar het helpt wel.
Mensen willen vaak een Quick fix om fitter te worden. Dat werkt niet met een pilletje of een streng dieet. Want wat je jaren hebt verwaarloosd of ‘afgebroken’ kun je niet in 1 dag weer herstellen. Dat heeft tijd en geduld nodig. Dat kun je alleen als je hiervoor de tijd neemt. En gaat kijken op welke gebieden je stapjes kunt nemen om gezonder te worden.
Wil je daar begeleiding in? Graag help ik je om een stappenplan te maken naar meer energie & rust, vraag me gerust naar de mogelijkheden om dit samen te gaan bekijken.