Je weerstand en je manier van water drinken

Lurken

Wist je dat je manier van water drinken bepalend is voor de grootte van je weerstand, ofwel je immuniteit?

Overal lopen mensen rond met doppers of bidons, op je werk of thuis of tijdens het sporten. Daar zit dan (naar alle waarschijnlijkheid) water in.

De hele dag wordt dit ding meegezeuld, opnieuw gevuld en doorlopend aan gelurkt.

Want, we weten bijna allemaal ondertussen wel, water drinken is gezond en als we 1,5 – 2 liter water drinken per dag zijn we gezond bezig.

Zelf heb ik dit ook een tijdje gedaan, want anders vergat ik zelfs om te drinken over de dag heen. Dus het gaf mij houvast om die 1,5 liter water te drinken. 

Als er een nieuw kleurtje dopper uitkwam, kreeg ik de neiging om die ook aan te schaffen, heel aanlokkelijk voor mij.

Echte dorst is voor ons bijna onvoorstelbaar. Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor ons?

De werking van water 

In de oertijd, had de homo sapiens niet de hele dag water tot zijn beschikking.

Wanneer er dan een mogelijkheid was om te drinken, een riviertje of beekje, dan ging het met grote hoeveelheden tegelijk naar binnen. 

Hoe zit het met die oermens?

Ah en nu hoor ik je denken: die oermensen werden toch niet zo oud, dus waarom daarnaar refereren?

Onterecht.

In de prehistorie gingen mensen inderdaad schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde. Hoe de mensheid die sprong vooruit maakte, is nog niet helemaal duidelijk.

Echter, de homo sapiens werd slimmer en leefde langer.

Mogelijk werd de Homo sapiens door de jaren heen handiger met gereedschap en nam de kennis over bijvoorbeeld eetbare planten toe. Daardoor bleven individuen iets langer in leven en hadden ze meer tijd om wijsheid op te doen en die ook door te geven aan hun nakomelingen. Die konden daardoor nóg wat ouder worden, enzovoort, tot een deel van de mensen hoogbejaard werd.

Deze hoogbejaarde aardbewoners worden echter zelden opgegraven. De Homo sapiens leefde voornamelijk als nomade. Af en toe zette ze een tijdelijk kamp op om te eten of om te slapen. Op het moment dat de ouderen niet meer mee konden trekken, werden zij achtergelaten en vaak tot op het bot opgepeuzeld door de eerste beste sabeltandtijger.

Uit onderzoek van de Amerikaanse paleoantropoloog Erik Trinkaus blijkt dat 28 procent van de neanderthalerbaby’s voor hun eerste levensjaar stierf. Dat is een van de oorzaken van de lage levensverwachting. Ondanks dat Homo sapiens door de ontwikkelingen steeds ouder werd, bleef ook hun levensverwachting laag. Ook toen stierven veel baby’s en kleine kinderen door ziekte.

Beestjes

Het is voor ons dus helemaal niet zo ongewoon om dorst te hebben en dan af en toe veel water te drinken.

Je immuunsysteem is zo gebouwd dat het steeds in de gaten houdt of er bacteriën je lijf in komen en zich eraan tegen te verweren. 

Wanneer je de hele dag slokjes water wordt je immuunsysteem dus steeds even aangezet om te checken of dat wat je drinkt bacteriën bevat, om deze dan te kunnen weerstaan (je weerstand).

Een continu actief immuunsysteem wordt op een gegeven moment ook moe en is dan minder sterk. Je krijgt dus een verzwakt immuunsysteem.

Wat betekent dat je minder energie over houdt om vocht naar je haar, je huid en je nagels te vervoeren. Er kan minder vocht worden vast gehouden en dan krijg je droge lippen bijvoorbeeld.

Vervolgens ga jij nog meer nippen aan je bidon en krijg je eerder uitdroging dan hydratatie.

En je immuunsysteem steeds aan zetten is een belasting voor de rest van je lichaam. Je hormoonstelsel en je spijsverteringsstelsel worden direct ook aangezet om aan het werk te gaan.

Je spijsvertering is bijvoorbeeld een systeem dat veel energie kost om aan het werk te moeten. 

Is het steeds aan het werk om die kleine slokjes te verwerken, kan het niet voldoende aan het werk om je voedingsstoffen uit je eten te halen en te verwerken.

Drink daarom liever op 3 of 4 momenten over de dag heen en dan per keer 500 ml. Dat is ca. 2 grote glazen per keer. En doe dit ook max. Een half uur voordat je iets eet. Want door het water in je maag kan je je voedsel minder goed verteren. De PH waarde van water is hoger dan je maagzuur en dat vermindert het maagzuur en dat is nu juist van belang bij een goede eerste vertering van je voeding.

Verbannen

Ik heb mijn bidon inmiddels verbannen en ‘verplicht’ mezelf om af en toe dorst te krijgen. In de ochtend start ik direct met 2 grote glazen water en heb dan al een halve liter op. Wanneer ik een kopje koffie neem, drink ik daar een groot glas water bij. Tijdens het sporten drink ik ook geen water meer, maar zorg dat ik na de tijd een halve liter water drink en daar heb ik dan ook echt behoefte aan. In het begin is het wennen, want je hebt een droge mond. Maar ik heb gemerkt dat dat voorbij gaat en zeker wanneer ik voor het sporten een groot glas water drink, het heel goed te doen is. Wanneer de mussen dood van het dak vallen, in de zomer, dan is het wel raadzaam om een bidon mee te nemen, als je buiten flink aan het sporten bent. Maar neem dan 2 x de helft van je bidon tot je en niet steeds een slokje.

Stel het gewoon zo lang mogelijk uit voor jezelf.

7 x hoe?

  1. Drink als je wakker wordt, 2 grote lauwwarm water. Wacht zo mogelijk zeker een half uur met je ontbijtje.
  2. Luister naar je lichaam. Dorst krijgen is de beste indicator om je vochthuishouding aan te vullen
  3. Zorg dat je dagelijks 8 grote glazen vocht (water of kruidenthee bijvoorbeeld) binnenkrijgt
  4. Verwar je ‘honger’gevoel niet met je dorstgevoel. Dat laatste is het vaker als je goed opmerkt.
  5. Drink vooral tussen de maaltijden door en niet te veel tijdens een maaltijd. Veel drinken tijdens een maaltijd remt de spijsvertering. Het lichaam haalt niet alle voedingsstoffen uit je eten en dat is jammer
  6. Drink voordat je gaat sporten 2 grote glazen lauwwarm water en daarna ook en niet tijdens het sporten. Tijdens het sporten moet je lichaam met spierkracht opbouwen of met vetverbanden bezig zijn en niet steeds opletten of er bacteriën in je lijf binnen komen.
  7. Water is de beste keuze om in jouw vochtbehoefte te voorzien. Alle overige dranken bevatten stoffen die vaak een overbodige invloed hebben op je lichaam

Nog meer beestjes

Als laatste nog een leuk weetje: bij een drinkvijver op de savanne kunnen diverse dieren, van verschillende soorten, bij elkaar gaan drinken. Ze gaan ook bulkdrinken. Dit doen ze in volledige vrede met elkaar. Dat komt door het stofje oxytocine dat vrij komt. Door bulk drinken komt er een hormoon vrij, dat heet oxytocine en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. 

Need I say more? Laat in een reactie weten of dit voor jou gesneden koek is of dat dit een leuk nieuwtje voor je is. Meer weten over hoe je je gezondheid en energie kunt verbeteren/verhogen? Maak gebruik van mijn aanbod voor een GRATIS energyboostgesprek, kijk hier

4 reacties

  1. Toeval bestaat niet Djieuwke. Ik kreeg deze week precies dit zelfde advies van een gezondheidscoach waarbij ik een Bodyscan heb gedaan. Het is even wennen en vraagt om het aanleren nieuwe gedragsgewoontes, maar dat is mijn vak… dus dat zou moeten lukken 🙂 Verder alles goed met jou? Mooi vak heb je! Hartelijke groet, Jeroen

    1. Goeiemorgen Jeroen,
      Wat leuk van je te horen hier! En goed bezig met een gezondheidscoach, of was dat een eenmalige actie met die bodyscan? Leuk dat het nu de 2e keer is dat je dit advies hebt gekregen, dan blijft het je in elk geval beter 🐝. Lieve groet, Djieuwke

  2. Ik had dit al eens eerder gehoord of gelezen, maar was het weer vergeten. Totdat we ezels kregen en die drinken ook “bulk” 5 liter per drinkbeurt in de zomer is heel gewoon. Ook in de winter (we wonen op Kreta, waar het in de winter ook best koud kan zijn, 5 graden) drinken ze soms maar een of twee keer per dag, maar dan wel minstens 2 liter per keer. Ik wil geen mensen met ezels vergelijken, maar wij hebben intussen geleerd dat ezels heel dicht bij de natuur staan en vertrouwen op hun instinct wat ze nog heel veel hebben. En, net zoals jij ook noemde, drinken ze geen koud water, zelfs niet in de hete zomer.
    Goed dat jij dit zo duidelijk onder de aandacht brengt. ik hoop dat veel mensen er hun voordeel mee doen. Het is zo’n simpele manier om goed voor jezelf te zorgen.

    1. Dank voor je leuke reactie, Barbara! En wat een mooi voorbeeld geef je hierbij, want we kunnen inderdaad ook veel van dieren leren qua vertrouwen, instinct en meer over in de natuur gaan staan. En dat bulk drinken is, zelfs ook gedurende een hete zomer als bij jullie op Kreta, heel goed voor dieren als voor ons en het maakt dan niet uit in welk klimaat je woont. Take care op het mooie Kreta!