Meer energie

6 bronnen die zorgen voor jouw energiepeil

Wil je meer energie gedurende de dag en niet voor korte tijd maar met een langdurig gevolg?

Dan zijn er 6 essentiële bronnen van energie waar je je focus op kan gaan leggen:

  1. Slaap
  2. Voeding
  3. Beweging
  4. Ontspanning
  5. Mindset
  6. Ademhaling


1.

Wanneer je een goede slaap hebt, dus als volwassene zo’n 7-8 uur per nacht, zonder al te veel onderbrekingen, dan heb je al 1 van de belangrijke manieren om voldoende energie te hebben en houden af te vinken.

Slaap zorgt voor ons herstel, fysiek als mentaal. Alles wat je overdag meemaakt, ga je verwerken in je slaap. Dat gebeurt in de 2e fase van je slaap. Daarom is het belangrijk dat je voldoende achter elkaar kunt slapen, zodat je dingen goed kunt verwerken. Fysiek herstel is ook tijdens de slaap aanwezig. Je lichaam komt tot rust, je immuunsysteem is actief en zorgt daarmee dat je herstelt van alle lichamelijke sensaties en stoffen die je binnen krijgt gedurende de dag.

2.

Gezonde voeding is voeding waarin voldoende voedingsstoffen zitten die je lichaam goed doen.

Ook het drinken van voldoende water behoort daartoe, omdat water een rijke bron van energie voor je lichaam is. Je lichaam bestaat voor zon 60 % uit water en daarmee zul je dit op peil moeten houden. De voeding die voor ons goed is, bestaat uit voldoende fruit, veel groenten en vezelrijke producten.

Micronutrienten als mineralen en vitamines en de zogenaamde macronutrienten als vetten, eiwitten en koolhydraten zorgen voor onze gezondheid.

Wanneer je gezondheid je in de steek laat, is het heel belangrijk om ook hier goede keuzes te maken, zodat je lichaam zich beter kan herstellen. 

Denk maar eens in, wanneer je een paar dagen slechter hebt gegeten (bijv. patat, pizza, vaak uit eten gaan en overdag ook niet al te gezond eten), dan voel je je ook daadwerkelijk minder goed. De energie in je lijf daalt daardoor.

3.

Beweging en dan alle vormen van beweging zijn energie opwekkend. Denk aan een windmolen, die draait om energie op te wekken. Je lijf werkt ook beter wanneer je beweegt. De cellen werken optimaal als je spieren en botten in beweging zijn.

Stil zitten zorgt voor allerlei klachten. En daarmee voorkomt beweging allerlei klachten. Beweging van min. 1 uur per dag (wandelen, dansen, sporten, tuinieren, huishouden, traplopen, van alles kan tot beweging behoren) en tussen de zitperiodes door ook af en toe wat in beweging zijn, levert je veel gezondheidswinst op.

4.

Ontspannen zorgt voor een rustiger hoofd en lijf en maakt dat je daarna meer energie hebt voor de dingen die je wilt of moet doen.

Regelmatig even ontspannen door een boek te lezen, buiten te zitten en de natuur in je op te nemen, te mediteren, heel rustig te wandelen, te puzzelen, een ademhalingsoefening te doen, allemaal manieren om je lijf of geest weer tot rust te brengen. Rust zorgt dat je kunt opladen.

5.

Je mindset is over hoe je over jezelf, een ander of over de situatie waarin je je bevindt denkt.

Heb je een positieve mindset dan ervaar je meer energie. Hoe meer je dingen doet die je leuk vindt, hoe hoger je energiepeil. Hoe ga je om met tegenslag of met negatieve gevoelens?

Wanneer je accepteert dat ze er mogen zijn  en ernaar kan kijken met een afstandje, dan zul je meer gaan loslaten van die negatieve gevoelens of emoties.

Vind je dat lastig en ervaar je dat je jezelf bijna onderdompelt in negatieve gedachten of gevoelens, dan is het van belang om hier actie in te ondernemen. Zeker als je meer energie of fijnere emoties wilt ervaren.

6.

Ademhaling is key voor je gehele staat van zijn. Op de juiste manier ademhalen en af en toe bewust gaan ademhalen kan je meer energie opleveren.

In het sanskriet heet dit pranayama en is een term binnen de yoga.

Prana betekent levensenergie en ayama betekent beheersing. Het houdt dus het beheersen van je ademhaling of levensenergie in.

Je adem is de brug van lichaam naar geest. Je emoties en gevoelens bepalen je ademhaling en andersom kun je dat ook doen.

Want wanneer je boos bent, dan adem je kort en snel. Wanneer je verdrietig bent, adem je onregelmatig. En ben je rustig en kalm, dan adem je korter in en langer uit.

Wanneer je dit omkeert, dus je past je ademhaling aan, kun je meer rust en daardoor meer energie ervaren.

Het is ook van belang om je ademhaling te reguleren, omdat via je ademhaling 85% van je afvalstoffen verdwijnt.

De meeste mensen gebruiken echter maar 30% van hun longcapaciteit en daarmee houden we teveel afvalstoffen vast in ons lijf en moet dat er op andere manieren uit.

Een betere ademhaling zorgt voor een betere gezondheid.

Ademhalingstechnieken kunnen o.a. zorgen voor:

Wanneer je de volgende oefening doet, geeft dit al snel verlichting in je geest als in je lijf:

De bee breathing – komt van Bhramari pranayama.

  1. Ga rechtop zitten
  2. Druk je wijsvingers op de flapjes van je oren (net bij je gehooringang)
  3. Adem rustig in via je neus 2-3 tellen
  4. Adem langzaam uit via je mond 5-6 tellen met het geluid van een bij, dus zoooeeem en druk je vingers aan en af van die flapjes op je gehoor.
  5. Je hoort dan ook echt die zoemende bij in je hoofd.

Doe dit 5 x achter elkaar en je ervaart een andere staat van zijn.

Kijk anders naar dit filmpje om te zien hoe het wordt uitgevoerd:

Bee breathing technique

Wil je meer weten over voeding, slaap, ontspanning, mindset en/of ademhaling en zou je hier begeleiding in wensen?

Neem gerust contact met me op, dan help ik je graag.