Opnemen – Verwerken – Loslaten
De natuurlijke weg van voeding is dat je het eerst opneemt, dan gaat je lichaam dit verwerken tot energie en in bouwstoffen en vervolgens laat je weer een deel los (poep, zweet en plas).
Het soort voeding en de hoeveelheid voeding die je tot je neemt bepaalt hoe lang dat proces duurt. Daarnaast heb je van nature een bepaalde spijsverteringssnelheid mee gekregen.
Deze snelheid wordt beïnvloed door het soort voeding dat je eet, door de wijze waarop je die voeding bereidt en door de manier waarop jij die voeding daadwerkelijk inneemt.
Uitzonderingen daargelaten, maar in de regel heb jij op alle 3 de onderdelen in dat proces zelf invloed. Ik neem je mee in deze 3 stappen en wat er tijdens elke stap gebeurt:
- Opnemen
Wanneer je iets eet, kun je dit op verschillende manieren doen en dat heeft effect op je gehele spijsvertering:
- Slik je alles in 1 x door of kauw je lang voordat je je voedsel doorslikt?
- Eet je tijdens een film of met de tv aan, misschien zelfs met je bord op schoot of zit je aan tafel en heb je alleen oog voor het eten op je bord?
- Eet je met je handen of met mes en vork?
- Drink je erbij?
- Eet je je bord binnen 6 tellen leeg of neem je de tijd?
Ben je je bewust van het voedsel dat je gaat eten?
- Hoeveel plezier heb je in het bereiden van je voedsel? Of schuif je een prakje de magnetron in?
- Hoeveel tijd neem je om dit te maken?
Deze vragen zeggen iets over de start van je vertering. Belangrijk is om het tempo waarin je eet te verlagen, liefde en aandacht te stoppen in het bereiden van je eten en goed beseffen wat je vervolgens in je lichaam stopt. Bij verwerken vertel ik je wat er gebeurt als je iets aanpast in deze stap van ‘opnemen’.
2. Verwerken
Je voedsel wordt al verwerkt in je mond. De enzymen in je mond zijn het begin van je spijsvertering. Tanden en kiezen zijn er niet voor niets.We kauwen echter over de jaren heen steeds minder, omdat we voedsel zijn gaan eten dat makkelijker door te slikken is. Goed kauwen zorgt ervoor dat je eten al voor verteerd is. De enzymen in je mond gaan aan de slag en dat zorgt ervoor dat de rest van je spijsverteringsstelsel (o.a. maag, darmen, lever) minder hard hoeft te werken.
Doordat we minder zijn gaan kauwen, hebben we onze mond- en kaakspieren minder gebruikt.
In de loop van de evolutie van de mens zijn onze tanden en kiezen daardoor steeds minder toegeëigend op het kauwen en past onze kaak zich ook meer en meer aan aan ons voedsel. Onze kaak wordt dan ook kleiner.
Steeds meer kinderen hebben een kaakverbreder nodig, omdat de tanden en kiezen anders niet passen in hun kaak. Dit wordt vaak alleen geconstateerd wanneer er een beugel nodig is.
Vervolgens is de snelheid waarmee we ons voedsel verwerken ook afhankelijk van het soort voedsel dat we eten èn de bereidingsbereiding.
Ten eerste zorgt veel gemaksvoedsel ervoor dat we dit snel verorberen. Patat, pizza, smoothies, chips, brood, crackers, koekjes, hamburgers en andere voeding, wat niet voor niks fast food heet. Want je pakt het ‘fast’ en je eet het nog ‘faster’.
Door goed en lang te kauwen (ja, ook op smoothies) kunnen de enzymen (amylase) gaan inwerken op het zetmeel. Het zorgt er ook voor dat je eerder vol zit. Je eet dan minder dan je zou doen, wanneer je gedachteloos zou schrokken.
De rust die je neemt om te eten zorgt voor de wijze van verwerking van je voedsel, ofwel je spijs kan goed verteren.
Stress en eten gaat dan ook niet samen. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lijf cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt er dan voor dat je spijsvertering minder goed functioneert. Jouw spijsvertering krijgt dan niet voldoende energie om die vertering goed te kunnen uitvoeren en zo worden er vervolgens te weinig voedingsstoffen en mineralen en vitamines uit je eten gehaald die voor energie zorgen.
Wanneer je drinkt tijdens het eten, dan wordt je voeding ook minder goed verteerd. Je maagsappen zijn zuur en verteren al een groot deel van je voedsel. Als je daar water bij drinkt, wat een hogere PH waarde dan je maagzuur heeft, wordt je maagzuur ook verdund (omdat het dan een hogere PH waarde krijgt) en kan het niet meer goed verteren.
Daarom beter een half uur voordat je gaat eten drinken of een half uur erna (bulk drinken, zie mijn andere blog).
3. Loslaten
Door de 2 eerdere stappen (innemen en verwerken) is je manier van loslaten al min of meer bepaald.
Bij het onvoldoende verwerken van je voedsel, omdat je bijvoorbeeld stress hebt, kun je òfwel dunne ontlasting hebben ofwel vastzittende ontlasting (constipatie) hebben.
Beide zijn voor jou niet prettig en zeker niet bevorderlijk voor je hele immuunsysteem.
Wanneer je voedsel te snel wordt verwerkt, zal het meer dunnen ontlasting opleveren. Je krijgt dan onvoldoende mineralen en vitamines binnen, want de kans om dit uit je voeding te halen, is dan kleiner.
Te lang niet kunnen ontlasten zorgt er dan weer voor dat je meer afvalstoffen in je bloed krijgt.
En die afvalstoffen moeten vervolgens weer verwerkt worden door o.a. je lever.
De lever heeft echter wel voldoende hulpstoffen nodig in de vorm van antioxidanten (vitamines/mineralen) om zijn werk goed te kunnen doen. Helaas blijkt dat dit vaak niet voldoende is om die extra afvalstoffen te kunnen verwerken en af te voeren via het bloed. Daardoor krijg je dan ook weer andere klachten. Zoals hoofdpijn, futloosheid of een opgeblazen gevoel.
10 TIPS voor het verbeteren van je spijsvertering:
- Eet wanneer je minstens 20 minuten de tijd hebt
- Kauw elke hap minimaal 10 x
- Eet bij minimaal 2 van je 3 maaltijden groenten
- Eet minimaal 250 gram, maar liever 400 gram groenten per dag
- Drink 1,5-2 liter water per dag en niet tijdens het eten (min. een half uur ervoor of erna)
- Kies voor vezelrijk voedsel, dus bijv. volkoren rijst, volkoren of peulvruchtenpasta, volkoren brood, groenten, peulvruchten.
- Eet minimaal 2-3 stuks fruit per dag.
- Dek de tafel en maak er een moment van rust van.
- Leg na elke hap je bestek weer even neer en wacht tot je echt uitgekauwd bent.
- Bereid je eten met liefde en een glimlach, dat zie je ongetwijfeld terug op je bord en proef je zeker!
En nog een laatste tip:
Je kunt je manier van loslaten, dus het ontlasten wel een tikkie helpen door de juiste poephouding aan te nemen:
Onze toiletten zijn vaak hoog, dus zet een klein verhoginkje neer op je toilet.
Dat poept een stuk fijner!
Boekentips: