Body positivity of body neutrality?

In een wereld vol onrealistische schoonheidsnormen en lichaamsidealen, is het begrijpelijk dat veel vrouwen en ook zeker mannen, worstelen met hun lichaamsbeeld.

De body positivity beweging, afkomstig uit Amerika, heeft de afgelopen jaren veel aan kracht gewonnen. Het doel is om zelfliefde en acceptatie te promoten, ongeacht hoe je eruitziet.

Voor wie niet bekend is met het concept; body positivity draait om het vieren en liefhebben van je lichaam zoals het is. Het gaat om het omarmen van al zijn unieke kenmerken en het uitdagen van schadelijke schoonheidsnormen en body shaming.

Het moedigt zelfacceptatie en zelfvertrouwen aan en bevordert het idee dat alle lichamen mooi zijn en onze liefde en respect waard zijn.

In deze zelfacceptatie is echter een nieuwe benadering ontstaan: body neutrality.

Lichaamsneutraliteit dus, als je het vertaalt.

Body neutrality moedigt aan om de focus te verleggen van uiterlijk naar de functionaliteit en sensaties van ons lichaam.

De essentie ligt in het erkennen van je lichaam als een instrument waarmee je door het leven navigeert en ervaart, in plaats van geobsedeerd te raken door uiterlijke kenmerken.

Wat zijn de voordelen van body neutrality ten opzichte van body positivity? Hier zijn 5 voordelen op een rij:

Verminderde druk

body positivity kan soms onrealistische verwachtingen scheppen om je constant positief te voelen over je lichaam. Body neutrality maakt schommelingen in je lichaamsbeeld mogelijk zonder een onwrikbare positiviteit te eisen.

Minder focus op uiterlijk: 

Door het uiterlijk minder te benadrukken, vermindert body neutrality het risico op ontevredenheid over het lichaam en de obsessie met het voldoen aan maatschappelijke schoonheidsnormen.

Focus op functionaliteit:

Deze benadering moedigt aan om je lichaam te waarderen om wat het kan, in plaats van hoe het eruitziet. Dit zorgt voor een gezondere relatie met je lichaam.

Inclusiviteit: 

Body neutrality is inherent inclusief, omdat het geen specifiek lichaamsbeeld of schoonheidsnorm voorschrijft. Het erkent de diversiteit van menselijke lichamen en dat schoonheid subjectief is.

Duurzaamheid: 

Het voortdurend streven naar body positivity kan uitputtend zijn, vooral als de druk van buitenaf aanhoudt. Body neutrality biedt een duurzamere benadering van het lichaamsbeeld, waardoor je door zelfacceptatie kunt navigeren zonder de constante druk om een positieve kijk te behouden.

Hier zijn 6 dingen die je kunt doen om body neutrality te omarmen:

1. Accepteer negatieve gevoelens over je lichaam: Het is oké om soms negatieve gevoelens over je lichaam te hebben. Door jezelf toe te staan negatieve emoties op een gezonde manier te voelen en te uiten, kun je voorkomen dat ze schadelijker worden. Oefen zelfcompassie door ‘imperfecties’ te accepteren en te erkennen dat negatieve gevoelens onderdeel zijn van ons leven.

Het leren omgaan met deze gevoelens kan emotionele veerkracht opleveren. Het leert je om te navigeren tussen uitdagende emoties zonder dat je erdoor wordt overweldigd of gedefinieerd.

2. Draag kleding die past: Wanneer je kleding draagt die goed past, voel je je comfortabeler. Je zult je niet voortdurend moeten aanpassen of onzeker voelen over slecht passende kleding.

Wanneer je kleding niet knelt of je een zelfbewust gevoel geeft, is de kans kleiner dat je je concentreert op waargenomen gebreken en groter dat je je lichaam omarmt zoals het is. Dit comfort kan je zelfvertrouwen vergroten en ervoor zorgen dat je je meer op je gemak voelt in je lichaam.

3. Verleg je focus: Oefen met het omleiden van je gedachten van uiterlijk naar functionaliteit. Erken en waardeer wat je lichaam je toestaat te doen, of het nu gaat om dansen, hardlopen of het knuffelen van dierbaren.

4. Stel realistische doelen: In plaats van te focussen op een specifieke lichaamsvorm of -grootte, stel haalbare doelen voor de functionaliteit van je lichaam en je algehele welzijn. Concentreer je op activiteiten waardoor je je sterk en gezond voelt.

5. Mindful bewustzijn: Doe mee aan mindfulness-oefeningen, zoals yoga of meditatie, die je helpen aanwezig te blijven in je lichaam.

6. Zoek steun: Omring jezelf met ondersteunende vrienden en familie die je reis naar body neutrality aanmoedigen. Deel je ervaringen en inzichten met dierbaren die het belang van een gezond lichaamsbeeld begrijpen.

In een wereld waarin vaak de nadruk ligt op uiterlijk, kan het omarmen van body neutrality een verademing zijn.

Door je perspectief te verleggen van esthetiek naar functionaliteit, kun je een gezondere en realistischere relatie met je lichaam ontwikkelen.

Vergeet niet dat je lichaam een opmerkelijk hulpmiddel is dat tot ongelooflijke prestaties in staat is. Door body neutrality te beoefenen, kun je zelfacceptatie en dankbaarheid bevorderen en uiteindelijk leiden tot een vervullender en authentieker leven.